måndag 26 oktober 2009

Bilar som kör sig själva - kan vara en verklighet om 10 år

Ja, ni läste rätt. Inom 10 år kommer du kunna släppa ratten och läsa tidningen på väg till jobbet. Detta hävdar SARTE som är ett nystartat EU-projekt som jobbar med utveckla och testa teknik för fordon som kan köra sig själva i långa "vägtåg" på motorvägarna. Fördelarna med denna teknik är att den kommer kunna förbättra trafikflödet och restiderna. Man kommer även kunna minska antalet olyckor och sänka bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Systemet funkar på följande sätt, när du kommit in på motorvägen hänger du på ett antal bilar som kör i rad i en normal hastighet och då bildas en tätt sammanhållen konvoj. Detta vägtåg är i sin tur ledd av en så kallad ledarfordon som kan vara en buss eller taxi som kan den aktuella vägsträckan bra. Ett vägtåg ska bestå av 6-8 bilar. Efter några minuter kan du släppa ratten och luta dig tillbaka och läsa tidningen, prata i telefon eller varför inte dricka morgonkaffet. Detta kan du göra i total säkerhet medans bilen kör sig själv och du sparar samtidigt bränsle. När du börjar närma dig din slutdestination kör du bara ut ur vägtåget och fortsätter
resten av din resa själv.



Är detta bara en trafikutopi? Nej, inte enligt dagens forskare som menar att detta kommer kunna vara verklighet inom 10 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar